Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

Ειναι γεγονος οτι οι περισσοτεροι Ελληνες αγαπουν το κρεας.Σε ορισμενους μαλιστα αρεσει τοσο,που αποτελει ενα απο τα κυρια πιατα της καθημερινης τους διατροφης,ενω τα Κυριακατικα τραπεζια ειναι συνδεδεμενα με ενα καλομαγειρεμενο κομματι κοκκινου κυριως κρεατος το οποιο απολαμβανουν μικροι και μεγαλοι σε μοναδικες οικογενειακες στιγμες.Βεβαια η συχνη καταναλωση κοκκινου κρεατος ειναι συνυφασμενη με αυξημενο κινδυνο θανατου λογο καρκινου η καρδιοποθειας μας λενε ορθα κοφτα χρονια τωρα οι επιστημονες με μεγαλυτερο κινδυνο να αντιμετωπιζουν αυτοι που το καταναλωνουν στις επεξεργασμενες τους τροφες.Τα αποτελεσματα προσφατης Σουηδικης ερευνας ερχονται να προσθεσουν στα πολλα ενοχοποιητικα τεκμηρια που στοιχειοθετουν τις σοβαρες κατηγοριες κατα του κοκκινου κρεατος.Ειδικοτερα ερευνητες της μοναδας διατροφικης επιδημιολογιαςτου διασημου Ινστιτουντου Καρολινσκας της Στοκχολμης με επικεφαλης τη δρα Σουζανα Λαρσον αποκαλυπτουν οτι οι γυναικες που τρωνε πολυ κοκκινο κρεας,αντιμετωπιζουν αυξημενο κινδυνο να παθουν εγκεφαλικο επεισοδιο.Μεχρι τωρα τρεις μελετες ειχαν εξετασει τη σχεση κοκκινου κρεατος και εγκεφαλικου και απο αυτες η μια ειχε διαπιστωσει την υπαρξη συσχετισης ενω οι αλλες δυο οχι.Βασει της ερευνας, που δημοσιευτηκε στο εξειδικευμενο ιατρικο περιοδικο stroke και πραγματοποιηθηκε σε δειγμα 34.000 γυναικων σε ηλικια 39-73 ετων ολες χωρις καρδιαγγειακα προβληματα στην αρχη της μελετης το μπλοκαρισμα οφειλοταν σε καποια αρτηρια που τροφοδοτουσε με αιμα τον εγκεφαλο ενω η δευτερη συχνοτατη αιτια ηταν εγκεφαλικη αιμοραγια.Αναλυτικοτερα συμφωνα με το πορισμα το 10% των γυναικων που εκανε τη μεγαλυτερη καταναλωση κρεατος ειχαν μεγαλυτερο κινδυνο εγκεφαλικου απο φρξιμο αρτηριας σε σχεση με οσες ετρωγαν λιγοτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου